Besök Tylöfyr på fyrdagarna

Missa inte denna unika chans att besöka Tylön och Tylö fyr helgen 1-2 augusti 2020 i samband med 150 årsjubileet av dess invigning. 

För sjunde gången ger Svenska Fyrsällskapet www.fyr.org möjlighet att besöka Tylön och njuta av den hänförande utsikten från lanterninen i den unika Tylö Fyren.

Biljett: Kan köpas över disk hos Halmstad Turist Center, bokas via telefon på 035-12 02 00 eller på www.ticketmaster.se

Vid biljettköp bokas avgång för båtresan Grötviks hamn – Tylön, varje hel och halv timme från 0900 till 1700. Återresan är valfri och sista båten avgår från Tylön 1800.

Ute på Tylön är du välkommen närhelst under dagen att besöka fyren under 15 minuter. Kösystem upprättas vid behov med nummerlappar och guide finns tillgänglig.

Väder och vindriktning avgör om evenemanget kan genomföras. Om vädret skulle förhindra genomförandet lördagen den 1 augusti och/eller söndagen 2 augusti är lördagen och söndagen 8 – 9 augusti reservdagar och samma avgångstider för båtresan gäller respektive dagar (1 augusti = 8 augusti och 2 augusti = 9 augusti).

Vid inställt evenemang kontaktar Halmstad Turist Center samtliga biljettköpare senast dagen innan planerad avgång varför det är mycket viktigt att både emailadress och kontakttelefon anges vid bokning.

Köpt biljett återlöses ej om inte evenemanget ställs in både bokad dag och reservdag. Boka därför inte om du inte också har reservdagen disponibel.

Skulle pandemin förhindra genomförandet, återlöses biljetterna.

Eftersom båten bara tar 10 passagerare samt att i fyren endast fem personer får vistas samtidigt är Folkhälsomyndighetens rekommendationer väl uppfyllda.

Priser: 

• Vuxen t/r 275:- (ex avgift)

• Barn 8-12 år 99:- (ex avgift)

Praktisk information:

  • På Tylön leder en smal och ojämn stig från stenbryggan till fyren via fyrvaktare bostäderna varför utflykten inte är lämplig för rörelsehindrade eller barn yngre än 8 år. Hundar är ej tillåtna p g av djurlivet. På Tylön ansvarar var och en för sin säkerhet. Terrängen är på en del ställen oländig och försiktighet anbefalles. 
  • I fyren kan endast 5 personer släppas in per gång på grund av begränsad plats i fyrtornet och guidens instruktioner måste följas. Fyren är ett verksrum och inte en turistdestination varför stor försiktighet bör iakttagas inne i fyrens begränsade utrymmen. 
  • Båtresan sker i en s k ribbåt med plats för 10 personer under befäl av en båtförare med skepparexamen och kommersiellt tillstånd att medföra passagerare. Båtföraren ansvarar för säkerheten under överfärden till och från Tylön.  Båtförarens anvisningar måste följas. Flytvästar tillhandahålls och dessa måste ovillkorligen vara påtagna under överfärden. Endast biljettinnehavare får komma ombord. 
  • Returresan är inte schemalagd utan deltagarna transporteras enligt köprincipen från Tylön tillbaka till Grötvik. 

Upplevelseinspiration:

Båtresan Grötvik – Tylön utefter kustlinjen Bastaskäret – Sandhamn – Görvik – Tjuvahålan – Tyludden är spektakulär och öppnar upp vyer som inte kan ses från land.

På Tylön finns rika möjligheter till härliga bad både från stranden omedelbart till höger om stenbryggan eller klippbad runt ön. Ta gärna med picknic men tänk på att ta med skräp tillbaka då varken sopsortering eller toaletter finns på den obebodda ön.

Förutom att besöka den unika fyren kan man lära känna hur ett dåtida fyrsamhälle kunde se ut. Detta är också ett viktigt syfte för Svenska Fyrsällskapet som vill öka intresset för och kunskapen om den uråldriga fyrkultur som präglar vårt kustlandskap.

Ansvarsförsäkran: 

Bokade och betalande deltagare (och eventuellt medföljande omyndiga barn) förbinder sig att inte göra Fyrägaren, Svenska Fyrsällskapet och/eller de som visar fyren ansvariga för ev. skador som kan drabba deltagarna vid besök i/på fyren och kommer till följd därav heller inte att i anledning av en eventuell skada rikta några ekonomiska anspråk mot Fyrägaren, Svenska Fyrsällskapet och/ eller de som visar fyren. 

Fyrdagarna är en del av Västerhavsveckan 
www.vasterhavsveckanskanehalland.se, en temavecka för havsmiljön med syfte att öka intresset för havsmiljöfrågor och uppnå ett hållbart nyttjande av havets resurser.

Under Västerhavsveckan kan du till exempel följa med forskningsfartyg, prova på att dyka, snorkla och paddla, lära dig mer om fåglar och växter, vandra i kustnära reservat, experimentera och forska, besöka en fyrplats, följa med på strandstädning och mycket mer.

Källa: https://www.abf.se/arrangemang/hallands-lan/halmstad/historia-slaktforskning/besok-tylofyr-pa-fyrdagarna/


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: